Leuk dat je plannen hebt om met hout aan de slag te gaan. Graag vertellen we je meer over de diverse houtsoorten en de toepassingsmogelijkheden.
Wat is geïmpregneerd hout?
Grenen en vurenhout wordt veel toegepast als tuinhout. Deze houtsoorten zijn van nature niet erg duurzaam en daarom worden ze geïmpregneerd. Impregneren houdt in dat het hout is behandeld met impregneermiddel en gedroogd, waardoor het beter bestand is tegen vocht en schimmel en minder snel zal rotten. Hierdoor gaat Geïmpregneerd hout gemiddeld zo’n 10 tot 15 jaar mee. Geïmpregneerd hout wordt ook vaak gewolmaniseerd hout genoemd.
Douglas hout
Douglashout is een houtsoort afkomstig van de Douglasspar die voornamelijk groeit in Noord-Amerika en Europa. Het is een naaldhoutsoort met een warme roze-achtige kleur en heeft van nature duurzame eigenschappen. Douglas hout wordt vaak gebruikt voor constructies in de buitenlucht, zoals schuttingen, tuinhuizen, overkappingen en gevelbekleding. Het hout is sterk, veerkrachtig en relatief gemakkelijk te bewerken. Door weersinvloeden verandert de kleur geleidelijk en krijgt het hout een mooie, natuurlijke uitstraling.
Hardhout
Er zijn veel verschillende soorten hardhout leverbaar. Echter, niet alle hardhoutsoorten zijn geschikt voor alle toepassingen. Zo hebben enkele hardhoutsoorten de neiging tot kromtrekken, veel hars uit te scheiden of andere eigenschappen die je niet kunt gebruiken bij je tuinproject. We bieden daarom geselecteerde houtsoorten aan, voornamelijk Azobé, Angelim en Massaranduba. Deze hardhout soorten zijn weliswaar iets duurder maar zeer duurzaam.
Hardhout heeft als groot voordeel dat het van nature een lange levensduur heeft. Gemiddeld gaat hardhout zo’n 20 jaar mee, en onder gunstige omstandigheden kan dit zelfs oplopen tot wel 25 jaar. Het materiaal heeft een fijne celstructuur en kan goed tegen vocht. Hierdoor is hardhout uitermate geschikt voor gebruik in de tuin.
Vuren hout
Als je op zoek bent naar een veelzijdig en betaalbaar houtsoort, dan is vuren hout zeker iets om in gedachten te houden. Deze houtsoort, afkomstig van de fijnspar, wordt vaak gebruikt in de bouw- en timmerindustrie vanwege zijn vele voordelen.
Ten eerste is vuren hout relatief licht, waardoor het gemakkelijk te hanteren is tijdens installatie of bouwprojecten. Daarnaast heeft het een aantrekkelijke nerfstructuur en is het gemakkelijk te bewerken, wat ideaal is voor zowel professionals als doe-het-zelvers.
Een ander voordeel van vuren hout is de prijs. Het is een van de meest betaalbare houtsoorten op de markt, waardoor het een economische keuze is.
Red Cedar
Red cedar, ook bekend als western red cedar, is een houtsoort die afkomstig is van de thuja plicata boom, die van nature voorkomt in het westen van Noord-Amerika. Het hout heeft een rijke rode kleur en een fijne nerf, waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor zowel binnen- als buitentoepassingen.
Een van de belangrijkste redenen om te kiezen voor dit hout is de duurzaamheid. Het bevat namelijk natuurlijke oliën die het hout beschermen tegen schimmel, insecten en rot. Hierdoor gaat het hout vele jaren mee, zelfs onder extreme weersomstandigheden. Met dit hout hoef je je geen zorgen te maken over verrotting of vroegtijdige slijtage, waardoor het een verstandige investering is voor jouw buitenproject.
Eiken
Eikenhout is een harde houtsoort die van nature heel duurzaam is. Het wordt vaak gebruikt in de meubelindustrie, maar ook bijv. voor het maken van vensterbanken. Als je de originele kleur wilt behouden dan raden we aan het hout te behandelen. Eiken verandert namelijk onder invloed van UV en weersomstandigheden: het wordt eerst zwart en kleurt daarna zilvergrijs.
Naast de vergrijzing kan eikenhout gaan scheuren en licht vervormen. Ook dit zijn natuurlijke eigenschappen van deze houtsoort, maar het heeft geen invloed op de sterkte en levensduur ervan.
Gemodificeerd hout
Gemodificeerd hout, ook wel bekend als gemodificeerd timmerhout of gemodificeerd houtcomposiet, verwijst naar hout dat thermisch is behandeld om de eigenschappen ervan te verbeteren. Deze behandeling wordt uitgevoerd om de duurzaamheid, stabiliteit, weerstand tegen insecten en schimmels en andere eigenschappen van het hout te optimaliseren.
Gemodificeerd hout wordt vaak gebruikt in buitentoepassingen zoals terrassen, gevelbekleding en tuinmeubilair omdat het zeer goed bestand is tegen weersinvloeden. Het kan ook een duurzaam alternatief zijn voor tropisch hardhout. Thermisch gemodificeerd hout is verkrijgbaar in Ayous, vuren en Fraké.